"Ik weet gewoon niet hoe ik verder moet," zei ze. "We zijn elkaar kwijtgeraakt. Het vertrouwen is over en weer beschaamd, en ik weet niet of dat te herstellen is. En hoe dan?"
In de beste relaties komen spanningen voor. Hoe ga je ermee om? Hoe zorg je ervoor dat verwijten niet de boventoon voeren? Wat ik regelmatig hoor, is dat partners elkaar al meer dan een jaar niet meer als partners zien. Ze wonen samen, regelen alles in huis, maar de verbinding is weg.
Tot het escaleert.
"En nu is het genoeg, ik stop ermee als dit niet verandert!" De spanning van de afgelopen maanden heeft het vertrouwen beschadigd. Beiden hebben dingen gedaan waar ze achteraf niet trots op zijn. De relatie staat op scherp. Hoe kom je hier nog uit?
Als je relatie al maanden onder spanning staat, merk je dat je jezelf aan het verliezen bent. Je bent niet meer de meest positieve, energieke versie van jezelf. Door dit gedrag investeren jullie minder in elkaar, en de afstand wordt groter. Je houdt minder rekening met de ander en trekt steeds vaker je eigen plan.
Eigenlijk wil je dat diep van binnen niet, maar je partner doet het toch ook? Waarom zou jij er dan nog energie in steken? Je bent moe, verdrietig, boos of teleurgesteld in elkaar.
De eerste stap: werk aan jezelf
Het allerbelangrijkste, en wat ik altijd tegen mijn klanten zeg, is: zorg dat je je eerst weer goed gaat voelen. De verantwoordelijkheid bij de ander leggen kost je alleen maar meer energie, die is al laag en lost het probleem niet op.
Communicatie kan pas verbeteren als jij je weer goed voelt. Zolang jullie op deze manier met elkaar omgaan, verandert er niets.
Stel jezelf eens de volgende vragen:
• Wat wil je bereiken met je relatie?
• Waar wil je vanaf?
• Hoe ziet jouw ideale toekomst samen eruit?
Als je deze vragen met je partner bespreekt op een moment dat het niet goed gaat, zul je merken dat je vastloopt in verwijten. Beschuldigingen over en weer, terwijl je zelf hierin ook een rol hebt gespeeld. Dit lost niets op; het versterkt juist de problemen.
Wat je wél wilt, is elkaar beter begrijpen, het weer fijn hebben samen, en leuke dingen ondernemen. Dat lukt pas als jij je weer goed voelt.
Van verwijten naar begrip en verbinding
Om ervoor te zorgen dat je geen last meer hebt van het gedrag van je partner, moet je eerst met je eigen emoties en irritaties aan de slag. Als dat niet verbetert blijft de (non verbale) communicatie negatief.
Een mooi voorbeeld is een stel dat onlangs bij mij kwam. Hun relatie stond behoorlijk op scherp. Het vertrouwen had een dieptepunt bereikt, omdat er een ander in het spel was. Dit komt vaak voort uit een diepere behoefte: je niet gezien of begrepen voelen in je eigen relatie.
Als de aandacht en communicatie thuis al maanden ontbreekt, veranderd echter de behoefte naar verbinding niet, die wordt dan gemakkelijker buiten de relatie ingevuld, door bijvoorbeeld een collega of een sportmaatje. Die behoefte aan aandacht en begrip, wat een eerste levensbehoefte is, wordt dan buiten de relatie vervuld, vaak zonder dat hier bewust naar gezocht wordt.
Verwijten, achterdocht en wantrouwend gedrag zorgen ervoor dat de aandacht buiten de relatie alleen maar sterker wordt. De onzekerheid over de toekomst samen en de constante spanning vergroten de afstand in de eigen relatie. Dit kan voelen alsof het gat niet meer te lijmen is.
De weg naar herstel
De eerste stap is stoppen met focussen op verwijten en in plaats daarvan onderzoeken wat je werkelijk mist: begrip, aandacht, liefde, verbinding.
Door hier samen aan te werken en je emoties onder controle te krijgen, zet je de belangrijkste eerste stappen. Pas als je beiden bereid bent om de fouten en verwijten uit het verleden los te laten, kun je het vertrouwen herstellen. Dat betekent niet vergeten, maar begrijpen hoe ze zijn ontstaan. Alleen zo voorkom je herhaling en leer je hier beter mee omgaan.
Als je blijft twijfelen, verandert er niets
Jullie kunnen hier samen uitkomen, maar alleen als je bereid bent om te kijken naar wat er echt speelt. Stop met vechten tegen wat er misging en begin met werken aan wat je wilt opbouwen. Leer elkaar weer vertrouwen en begrijpen zonder in oude patronen van kritiek of verdediging te vervallen.
Je hoeft dit niet alleen te doen. Maar als je niets doet, verandert er ook niets. Wat kies jij?
Relatiepraktijk Unchain Your Brain
www.unchainyourbrain.nl
Info@unchainyourbrain.nl