NOORD-BRABANT - Er komt verandering aan voor bedrijven in Brabant die veel grondwater oppompen. De provincie Noord-Brabant wil de grens voor de grondwaterheffing vanaf januari 2026 verlagen.


Niet langer betalen alleen bedrijven die meer dan 150.000 m3 grondwater per jaar oppompen, de grens wordt namelijk verlaagd naar 50.000 m3. Dit betekent concreet dat waar voorheen 27 bedrijven, inclusief 2 drinkwaterbedrijven, betaalden voor het extra oppompen van grondwater, er vanaf 1 januari 2026 tussen de 200 en 500 bedrijven meer aan deze heffing gaan bijdragen. Het geld dat deze maatregel oplevert, wordt ingezet voor de financiering van het herstel van het grondwatersysteem.

In Brabant werken we aan een veerkrachtig water- en bodemsysteem

Onzekerheid over het weer neemt toe. Perioden van hevige regen wisselen af met langdurige droogte. Dit vraagt om een klimaatbestendig en veerkrachtig water- en bodemsysteem in Brabant. Nieuwe maatregelen zijn nodig om hieraan bij te dragen. Eén van die nieuwe maatregelen is de verbreding van de grondwaterheffing. Als dit voorstel van Gedeputeerde Staten door Provinciale Staten wordt aangenomen, gaan bedrijven vanaf 2026 belasting betalen over het grondwater dat ze gebruiken boven de 50.000 m3.

Water is een kostbaar goed

Water is essentieel. Voor mens en dier, maar ook voor de industrie en landbouw. Door klimaatverandering en de structureel afnemende voorraden in het water- en bodemsysteem van Brabant, moeten we zuiniger zijn op ons water. Meer regenwater opvangen en vasthouden en minder grondwater oppompen. Hiervoor neemt de provincie, samen met partners, vele maatregelen.

Provincie scherpt grondwaterheffing aan

De ambitie om de grondwaterheffing te verbreden, stond in het provinciale bestuursakkoord 2023-2027. Het is voor de provincie belangrijk en logisch dat de gebruiker van grondwater daar ook voor betaalt. Dit betekent dat bedrijven vanaf 1 januari 2026 gaan betalen voor het grondwater dat ze boven de grens van 50.000 m3 per jaar oppompen. Deze 50.000 m3/jaar is een hoeveelheid water die vergelijkbaar is met een voetbalveld dat 10 meter onder water staat.

De maatregel kan, afhankelijk van de weersomstandigheden, gevolgen hebben voor zo'n 200-500 bedrijven in Brabant. De bedrijven die nu vanaf 150.000 m3 betalen, betalen per 2026 ook vanaf 50.000 m3 gebruik. De grondwaterheffing bedraagt zo’n 4 cent per m3.

Gedeputeerde Staten hebben deze verbreding van de grondwaterheffing via de begroting voorgesteld aan Provinciale Staten (PS). PS bespreekt die begroting in november en beslist dan ook of de voorgestelde verbreding akkoord is.

Voorbereidingen voor uitvoering starten in 2025

Bij akkoord van PS starten de voorbereidingen voor uitvoering. De uitvoering en handhaving worden in 2025 voorbereid door de waterschappen en de omgevingsdienst. Financiering hiervoor komt uit provinciale middelen. De provincie neemt de nodige aanpassingen op in de omgevingsverordening en de verordening grondwaterheffing.

Evaluatie verbreding grondwaterheffing in 2028

In 2028 evalueert de provincie deze nieuwe maatregel. Daarbij kijken we samen met de waterschappen en andere relevante partijen naar de doeltreffendheid en uitvoerbaarheid van de verbreding van de grondwaterheffing. Ook kijken we of een aanpassing of een verdere verlaging van de drempel wenselijk en uitvoerbaar is.