TILBURG - Deze winter planten we verspreid door de gemeente ongeveer 1.500 nieuwe bomen. Zo vervangen we alle bomen die in de afgelopen jaren dood zijn gegaan of zijn omgewaaid. Het is bijzonder dat we samen met onze aannemers idverde en Boomrooierij Weijtmans/Van Wijlen B.V. in korte tijd zo veel bomen planten.

In de openbare ruimte in onze stad en dorpen staan ongeveer 105.000 bomen. De bomen in de bossen rekenen we dan niet mee. Jaarlijks is het nodig om ongeveer 700 bomen te vervangen. Bijvoorbeeld omdat ze een slechte conditie hebben of omdat ze door een storm te veel zijn beschadigd en een risico vormen. Dat is de afgelopen jaren niet gelukt. Daarom maken we in het project Kap en Herplant dit jaar een inhaalslag. Want iedere boom die we verwijderen, willen we vervangen door een nieuwe boom.

Grotere groeiplaatsen

Vroeger kregen bomen een te kleine groeiplaats. Nu maken we groeiplaatsen waarin bomen genoeg voeding en groeiruimte hebben om uit te groeien tot volwassen bomen. Natuurlijk kijken we of dit ook boven de grond past. Grotere groeiplaatsen vragen meer voorbereiding en daardoor duren de werkzaamheden langer. Dit geeft soms wat overlast, maar het maakt de bomen gezonder met grotere kronen. Omdat we bestrating openbreken om een groeiplaats aan te leggen, kunnen we op sommige plekken meteen vergroenen. Zo komt er nog meer groen in de straat en kan regenwater de grond in trekken.

De juiste boom op de juiste plek

Nieuwe bomen moeten goed passen op de plek waar ze worden geplant. Daardoor kan het zijn dat we de oude boom vervangen door een andere soort die daar beter past.
Daarbij letten we op een aantal dingen:

  • Klimaat: bomen geven schaduw en zorgen voor opname en verdamping van water;
  • Biodiversiteit: bomen zijn belangrijk voor het leefgebied van veel verschillende planten en dieren. We planten verschillende soorten bomen, waardoor meer verschillende soorten leefruimte krijgen;
  • Overlast: met de juiste boom op de juiste plek proberen we overlast van bomen zoveel mogelijk te voorkomen;
  • Landschappelijke inpassing: bomen spelen een belangrijke rol in het stadsgezicht. Bomen kunnen richting geven en cultuurhistorie versterken. Ook zorgt een mooie groene omgeving voor meer welzijn van onze inwoners;
  • Beperken van ziekten en plagen: door veel verschillende soorten bomen te planten, verkleinen we de kans op infectie en het verspreiden van ziekten bij bomen. Ook in lanen en straten planten we daarom verschillende soorten;
  • Groeiplaats: in goede, ruime groeiplaatsen gaan bomen langer mee en blijven ze langer gezond. Een gezonde boom is goedkoper te beheren;
  • Toekomst van de omgeving: we houden rekening met toekomstige ontwikkelingen in de omgeving. Dat helpt bij het beheer.

    Waarom niet alle bomen herplanten?

    Niet alle bomen die we verwijderen, kunnen op dezelfde plek door een nieuwe worden vervangen. Als ergens bijvoorbeeld al veel bomen staan, is de kans dat een jonge boom hier aanslaat heel klein. Ook heeft het vaak geen nut omdat de andere bomen de vrijgekomen ruimte innemen. Een andere reden kan zijn, dat kabels en leidingen in de weg zitten. Of er staat op een plek nog groot onderhoud gepland. Daarin wordt het planten van een nieuwe boom dan meegenomen.

    Waar komt de nieuwe boom dan wel?

    Als bomen niet herplant kunnen worden, kijken we in de directe omgeving naar een geschikte plek. Soms komt de nieuwe boom een paar meter verderop te staan, of aan de overkant van de weg. Ook zoeken we steeds naar plekken waar nu nog geen bomen staan, maar waar ze wel een mooie toevoeging zijn.

    Wanneer wordt een nieuwe boom geplant?

    Het planten van de 1.500 bomen duurt het hele plantseizoen: dat loopt tot en met maart. Dan zijn we helemaal bij. Bomen die we daarna moeten verwijderen, herplanten we als het kan in het daaropvolgende plantseizoen. Zo worden de meeste verwijderde bomen binnen 1 jaar vervangen.

    Lees meer op de pagina Bomen.