Het vernieuwde Stadhuis is een uitnodigende plek waar Tilburgers, ondernemers, partners en de gemeente elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken. Het is ook de werkplek van het college, de raad en een groot deel van de medewerkers van de gemeente. In december 2018 is de verbouwing gestart. De bouw werd uitgevoerd door BAM Bouw en Techniek. Het ontwerp is van DEDRIE architecten en het interieurontwerp van Common Affairs. Diverse monumentale elementen van het oorspronkelijke gebouw zijn bewaard gebleven. Dat gebouw stamde uit 1972, en is indertijd ontworpen door Kraaijvanger Architects.
Indeling Stadhuis
Opvallend in het Stadhuis zijn de uitnodigende ingang en het grote raam van 40 x 5 meter in de raadszaal, dat uitzicht geeft op de stad. De begane grond en eerste verdieping zijn voor publiek toegankelijk. Tilburgers, ondernemers en partners kunnen hier terecht voor afspraken met medewerkers van de gemeente. Bijvoorbeeld in het werkcafé of vergadercentrum. De overige verdiepingen bestaan uit werkplekken voor medewerkers. Vanwege de coronamaatregelen werken de meeste ambtenaren thuis. Dat blijft zo voor de tijd dat de Corona-maatregelen gelden, ook wanneer het Stadhuis in gebruik is genomen.
Duurzaam
De gemeente heeft met talloze maatregelen geïnvesteerd in een duurzaam kantoor. Bijvoorbeeld door vernieuwing en thermische isolatie van de gevels, daken en vloeren. Het kantoor wordt verwarmd en gekoeld met warmte- en koudeopslag in combinatie met warmtepompen en zonnepanelen. Wethouder Oscar Dusschooten: "Daardoor is dit Stadhuis het meest duurzame overheidsgebouw van Nederland."
Stadswinkel
De volgende fase in het project is de verbouwing van Stadskantoor 2 en de voormalige bibliotheek aan het Koningsplein. Deze start half maart. Het gebouw krijgt na oplevering de naam Stadswinkel. De verbouwing duurt ruim 1,5 jaar. Daarna volgt de inrichting en verhuizing. De verwachting is dat de Stadswinkel in het najaar van 2023 in gebruik wordt genomen.