TILBURG - Schrijver, dichter, cabaretier en columnist Frank van Pamelen heeft sinds zaterdag 19 april een tegel in de Tilburgse Walk of Fame. Hij onthulde die zaterdag in het bijzijn van burgemeester Weterings in de Spoorlaan tijdens de Verjaardag van de Stad.
Met een plaats in de Walk of Fame eert de stad deze veelzijdige woordkunstenaar vanwege zijn verdiensten op het gebied van kunst en cultuur en zijn inzet voor Tilburg.
Frank van Pamelen kwam in 1983 vanuit zijn geboorteplaats Terneuzen naar Tilburg om Taal- en Literatuurwetenschap aan de Katholieke Universiteit Brabant te studeren. Sindsdien heeft hij zich ontpopt als een veelzijdig persoon met vele talenten. Hij heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd in de wereld van radio en televisie. Hij schreef voor tal van programma’s, zoals Theater van het sentiment en Ook dat nog!, en leverde bijdragen aan onder andere Dit is de Dag, Cappuccino, Knooppunt Kranenbarg en Plein 5. Hij was niet alleen werkzaam achter de schermen. In het verleden presenteerde Van Pamelen het VARA-radioprogramma Vroege Vogels en op dit moment is hij lid van het Taalteam van het programma Spraakmakers.
Al tijdens zijn studie begon Frank van Pamelen met cabaret. Met cabaretgroep Balkenbrij bereikte hij de eindronde van het Groninger Studenten Cabaret Festival (1990). Als solist won hij in 1995 de publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival en maakte hij diverse succesvolle cabaretprogramma’s. Daarnaast creëerde hij theaterprogramma’s waarin taal- en dichtkunst centraal stonden. Sinds 2017 organiseert hij jaarlijks de LichteGedichtenDag, een avond vol light verse van ’s lands grootste woordkunstenaars. Frank van Pamelen is tevens een begenadigd schrijver. Hij publiceerde light verse in literaire tijdschriften en schreef wekelijks politieke gedichten in dagblad Trouw. Hij bracht tientallen dichtbundels en boeken uit en leverde ook een belangrijke bijdrage aan de jeugdliteratuur. Elke zaterdag verschijnt er een column in Brabants Dagblad van zijn hand.
Frank van Pamelen heeft niet alleen bijgedragen aan de cultuur van Tilburg door zijn werk, maar ook door zijn persoonlijke inzet. Hij was één van de eerste Stadsdichters van Tilburg. Hij stond aan de basis van de Tilburgse Revue en blies theatershow We Lusse Ze Gruun nieuw leven in. Hij schreef de tekst voor het lied Tilburg (da’s de stad waar ik het ga maken…) en bedacht de naam FierinTop, de bovenste verdieping van het Stadhuis met uitzicht over de hele stad. Van Pamelen laat bovendien geen moment onbenut om zijn liefde voor Tilburg op welke manier op welke plek dan ook uit te dragen en is daarmee een ware ambassadeur voor de stad. Frank van Pamelen ontving in 2013 de Tilburg Trofee bij zijn afscheid als presentator van het Cultureel Café, onder andere voor zijn bijdrage aan Het Jaar 013.
Walk of Fame
De Walk of Fame is ontstaan in 2009 tijdens de viering van het 200-jarig bestaan van Tilburg. Bekende en minder bekende Tilburgers, die zich inzetten voor de stad of dat hebben gedaan, werden met een tegel geëerd. In 2021 is het Stedelijk Comité Onderscheidingen opgericht, bestaande uit enkele raadsleden en personen uit diverse maatschappelijke geledingen. Dit comité adviseert het college jaarlijks over een te benoemen persoon die van bijzondere betekenis is. In 2021 zijn ook de criteria voor een tegel in de Walk of Fame aangepast. Het moet gaan om in Tilburg geboren, opgegroeid, opgeleid of wonend talent met nationale of internationale uitstraling en roem. Dit kan zijn op het gebied van sport, kunst en cultuur, muziek, wetenschap of politiek. In elke tegel is de naam van de persoon gegraveerd. Eerder werden er tegels gelegd voor bijvoorbeeld Guus Meeuwis, Roy Donders, Corry Konings, Kenny B en Duncan Laurence. Sinds enkele jaren wordt de tegel in de Walk of Fame onthuld tijdens de viering van de Verjaardag van de Stad, op of rond 18 april. De Walk of Fame ligt aan de Spoorlaan in Tilburg.
Bijzonder moment
Dit jaar wordt op 7 oktober nog een tegel aan de Walk of Fame toegevoegd. De gemeente heeft besloten op die dag een tegel voor een vrouw te plaatsen en te onthullen, omdat Tilburgse vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in onze Walk of Fame. Op 7 oktober, Diversity Day, zetten we een eerste stap in een meer gelijke waardering voor alle Tilburgers.