Wethouder Rik Grashoff (groen en biodiversiteit) ontvouwde het eerste exemplaar van de kaart: “Deze stadsnatuur routekaart helpt onze inwoners en bezoekers om het groen in de stad te vinden en te bezoeken. Een mooie stap die past bij de vergroening van onze gemeente, waar we zo hard mee bezig zijn!”
Een verrassende wandeling
De stadsnatuur routekaart neemt geïnteresseerden mee in een wandeling van 8 kilometer die Tilburg vanuit een ander perspectief laat zien. De route laat allerlei soorten stadsnatuur zien en deelt een verhaal over de identiteit van de stad. Over hoe je het verleden van Tilburg (religieus en industrieel) terugziet in het stedelijk groen. Denk aan Middeleeuwse herdgangen. Maar ook aan innovatie is gedacht: op de kaart staan plekken zoals het Wilhelminapark en het Spoorpark, maar ook het plein aan de noordzijde van het centraal station (Burgemeester Stekelenburgplein) en het NS-plein, dat groener kan voor dier én mens.
Ga jij de uitdaging aan?
Met de kaart willen Tilburg en Kunstloc Brabant bewoners en professionals prikkelen om mee te doen met de ontwikkeling van stadsgroen. Allereerst door te inspireren met wat er al is, maar ook door specifieke plekken voor te leggen waaraan een uitdaging is gekoppeld.
Een duurzame stad
Tilburg heeft een van de meest versteende binnensteden van Nederland. Stadsnatuur draagt bij aan de oplossing voor veel opgaven: een prettige leefomgeving in de verdichtende stad, verkoeling bij hitte, wateropvang bij overtollige regenval en verhoging van biodiversiteit. Ook werkt groen positief voor de gezondheid en de sociale verbinding. De gemeente wil bewoners betrekken bij stadsvergroening en stadsnatuur in vernieuwende vormen.
Kunstloc Brabant
Kunstloc Brabant wil laten zien hoe vormgevers, (landschaps)architecten en kunstenaars kunnen bijdragen in de ontwikkeling naar een groenere stad. En hoe via verschillende vormen van stadsnatuur de identiteit van een stad te versterken is. Het idee is om dit initiatief te vervolgen met de ontwikkeling van stadsnatuur routekaarten van Breda, Den Bosch, Eindhoven en Helmond.
Wandel je mee?
Bekijk en download de kaart gratis op duurzamertilburg.nl. Laat je suggesties achter via natuur_groen@tilburg.nl. Een gedrukte versie van de kaart is in beperkte oplage verkrijgbaar bij VVV Tilburg en de Stadswinkel (Koningsplein) en wordt verspreid op relevante events, zoals het 125-jarig bestaan van het Wilhelminapark (één van de punten op de route). De gemeente en Kunstloc Brabant zullen in specifieke workshops bewoners, studenten en (creatieve) professionals uitnodigen om mee te denken over de uitdagingen op de kaart.
Meer informatie
Voor meer informatie over de kaart van Tilburg, kun je contact opnemen met Mischa Cillessen (Gemeente Tilburg) via mischa.cillessen@tilburg.nl of tel. 06 - 158 81 851. Voor meer informatie over het concept kun je contact opnemen met Anneke Moors (Kunstloc Brabant) via anneke.moors@kunstlocbrabant.nl.