TILBURG - Afgelopen jaar is in Tilburg extreem veel regen gevallen. Veel inwoners hadden daar helaas last van: zij kregen water in hun kelder of kruipruimte. Deze inwoners vragen zich af wat hiervan de oorzaak is en hoe wateroverlast in de toekomst te voorkomen is. De gemeente heeft daarom twee onderzoeken laten doen naar de situatie.
De resultaten van het eerste onderzoek naar de grondwaterstanden in onze gemeente zijn nu bekend. Door de extreme neerslag zijn de grondwaterstanden flink gestegen. Dit is de belangrijkste oorzaak van de wateroverlast.
Het onderzoek keek naar de grondwaterstanden van afgelopen winter en vergeleek die met eerdere jaren. Wat was het effect van de extreme neerslag in die periode op de grondwaterstanden in onze gemeente? En welke zaken hebben nog meer voor de wateroverlast gezorgd?
Extreem hoge grondwaterstand
De winter van 2023-2024 was de natste winter ooit in Tilburg. Hierdoor stegen de grondwaterstanden veel sterker dan normaal: 20 tot 140 cm hoger dan gemiddeld. Vooral in de binnenstad en in veel woonwijken zijn niet eerder over zo'n lange periode zulke hoge grondwaterstanden gemeten. In het zuidoostelijke deel van de stad was de overlast het grootst. In buitengebieden was de grondwaterstand ook hoog, maar daar waren minder meldingen van wateroverlast.
Andere invloeden
De extreem hoge grondwaterstand is dus de belangrijkste oorzaak van de wateroverlast. Andere factoren, zoals laaggelegen gebieden en slecht doorlatende grondlagen, maakten de situatie soms erger. Door eerdere droge jaren ontstond namelijk een laag stof in de grond die het water niet doorlaat in diepere bodemlagen. Het water bleef als het ware in de bovenste laag van de grond ‘hangen’. Ook was het grondwater niet ver genoeg gedaald na de natte zomer van 2023, waardoor het grondwater extra steeg in de daaropvolgende winter.
Wateroverlast tegengaan
De gemeente en de waterschappen blijven werken aan het zoveel mogelijk voorkomen en oplossen van wateroverlast, zeker nu door klimaatverandering vaker extreme regenval wordt verwacht. Dat doen waterschappen door grote afvoerende watergangen schoon te houden en door stuwen en gemalen op de juiste manier in te zetten, zodat het water in natte perioden snel wordt afgevoerd. Als gemeente houden we bijvoorbeeld bij nieuwe projecten extra rekening met de kans op zware langdurige regenval, bijvoorbeeld door het aanleggen van extra plekken voor waterberging en wadi’s.
Inwoners met water in hun kelder kunnen hun kelder waterdicht (laten) maken, al is dat vaak moeilijk en kostbaar. Als gemeente willen we onze inwoners zo goed mogelijk informeren over wat zij zelf kunnen doen en hoe wij omgaan met wateroverlast. Op de pagina Water is daar meer over te lezen. Bij alle maatregelen is het belangrijk om goed af te wegen of het verstandig is om nu (veel) geld te investeren. Ook nu, in oktober 2024, is de grondwaterstand namelijk nog behoorlijk hoog.
Hoe nu verder
Naast het onderzoek naar de grondwaterstanden, laten we ook het door sommige inwoners veronderstelde verband tussen infiltratievoorzieningen en water in kelders onderzoeken. De resultaten daarvan verwachten we in november. Daar communiceren we dan ook over.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de pagina www.tilburg.nl/water.