TILBURG - De gemeente wil in de komende jaren een aantal wegen in de stad aanpassen, om Tilburg bereikbaar te houden. De uitwerking van dit plan wordt besproken met de gemeenteraad, inwoners en belanghebbenden.
Tilburg groeit fors: er komen tienduizenden inwoners, woningen en veel werkplekken bij in de stad. Dat vraagt om een betere verdeling van het autoverkeer en het stimuleren van alternatieven zoals lopen, fietsen en openbaar vervoer.
Naast woningen willen we meer groen en meer ontmoetingsplekken. Om daar ruimte voor te maken en de stad leefbaar te houden, passen we wegen aan en stimuleren we alternatief vervoer. Hiermee houden we de stad voor iedereen goed bereikbaar: per auto, fiets, te voet of met het openbaar vervoer.
De plannen in het kort op een rij:
Ringbaan-West
Om overbelasting van de Ringbaan-West in de toekomst te voorkomen, richten we de Ringbaan-West tussen de kruising met de Professor Cobbenhagenlaan en de Hasseltrotonde anders in. Dat gedeelte krijgt 1 rijbaan per rijrichting voor auto’s. Dat zijn nu 2 rijbanen. Zo blijft er ruimte voor bestemmingsverkeer en kunnen we speciale, snelle rijbanen voor bussen aanleggen. Dit is in 2029 klaar, samen met de werkzaamheden aan het viaduct over het spoor.
Automobilisten die de Ringbaan-West niet per se hoeven te gebruiken, stimuleren we om andere wegen te gebruiken die daar beter geschikt voor zijn. Die wegen gaan we ook beter inrichten, bijvoorbeeld door verkeerslichten anders in te stellen en rijstroken toe te voegen. Zo wordt het voor automobilisten die bijvoorbeeld vanaf de Midden-Brabantweg naar Goirle rijden, aantrekkelijker om via de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg te rijden.
Parkring
De Parkring (voorheen Cityring) breiden we na 2029 uit met de Spoorzone. De Parkring loopt straks via de St. Ceciliastraat of de Gasthuisring en de Burgemeester Brokxlaan. Daardoor wordt het veel minder druk op de Spoorlaan en worden de binnenstad, Station Tilburg en de Spoorzone beter met elkaar verbonden voor voetgangers en fietsers.
Spoorlaan
Door het verleggen van de Parkring, kunnen auto's via de Burgemeester Brokxlaan van west naar oost en andersom. Daardoor krijgt de Spoorlaan een andere functie. We sluiten voor 2028 de Spoorlaan tussen de Magazijnstraat en de Heuvelring af voor doorgaand verkeer. Daar komt een speciale, snelle rijbaan voor bussen. Vanaf de Noordhoekring tot aan de Magazijnstraat kun je straks in beide richtingen rijden, zodat parkeergarage Pieter Vreedeplein, het Dwaalgebied en de winkels aan de Spoorlaan bereikbaar blijven. Hierdoor komt er ook minder verkeer op het drukke kruispunt met het NS-plein. En wordt lopen en fietsen tussen de Spoorzone en de binnenstad makkelijker en veiliger.
Statenlaan
Binnen nu en 10 jaar willen we minder verkeer op de Statenlaan, tussen de Wandelboslaan en de Professor Verbernelaan. Dit bevordert de leefbaarheid in Tilburg West en is nodig voor de gebiedsontwikkeling van het Kenniskwartier en om station Tilburg Universiteit een betere plek te geven. We onderzoeken (binnen het lopende gebiedsproces) of dit eenrichtingsverkeer wordt of dat een volledige afsluiting voor doorgaand autoverkeer nodig is.
Gasthuisring
Om de leefbaarheid in Oud-Noord en de bereikbaarheid van het Museumkwartier te verbeteren, is het belangrijk dat minder auto’s de Gasthuisring tussen het Wilhelminapark en de Burgemeester Brokxlaan gebruiken. We onderzoeken hoe we dat doen en of het noodzakelijk is om het verkeer op het Quirijnstokviaduct te beperken.
Samen met de stad
Het aanpassen van deze wegen heeft gevolgen voor de stad, omdat auto's anders gaan rijden. Tegelijkertijd ontstaat er meer ruimte voor voetgangers, fietsers en voor groen. De komende maanden bespreken we samen met de gemeenteraad, inwoners en andere belanghebbenden deze aanpassingen en de uitwerking daarvan.
Op maandag 24 februari is er een informatiebijeenkomst voor de gemeenteraad. Op woensdag 19 maart is er een stedelijke informatiebijeenkomst voor inwoners en belanghebbenden. De precieze aankondiging daarvoor volgt. In mei besluit de gemeenteraad over de uitgangspunten van het plan. Tot en met juni gaan we in gesprek met inwoners uit wijken waar de aanpassingen effect hebben op de leefomgeving. In september weten we hoe we de aanpassingen zo goed mogelijk kunnen uitwerken.