TILBURG - Nu het Stadhuis, de Stadswinkel en de aanleg van de eerste fase van het Stadsforum – het Willemsplein - klaar zijn, verdient het Paleis-Raadhuis een definitieve invulling en een duidelijk gezicht te krijgen. Maar eerst is een restauratie en verbouwing van het monument noodzakelijk.


De gemeente heeft een plan van aanpak gemaakt, waarmee onderzocht wordt hoe het Paleis-Raadhuis een toekomstbestendige invulling kan krijgen.

De visie

De restauratie van het Paleis-Raadhuis doet de gemeente vanuit de gedachte ‘Paleis – Huis van de stad’. Voorop staan respect voor de historie, democratie, gastvrijheid en toegankelijkheid voor alle Tilburgers. “Het monumentale Paleis-Raadhuis als dé plek in onze stad, waar we met elkaar in gesprek gaan, de toekomst vormgeven, de democratie opnieuw uitvinden en samen vieren”, aldus wethouder Yusuf Çelik (gemeentelijk vastgoed): “Het is een plek waar de bewoners en het bestuur elkaar kunnen ontmoeten, waar gedebatteerd wordt, waar wordt nagedacht over de ontwikkeling van de stad, waar de geschiedenis wordt beleefd (Koning Willem II en Van Gogh) en waar vanzelfsprekend ook het trouwen en officiële ontvangsten zullen plaatsvinden.”

Samen met de stad

De gemeente onderzoekt de haalbaarheid van de gedachte Paleis – Huis van de stad samen met de architecten van Braaksma en Roos. Uiteraard betrekken we hierbij ook de buren van het Paleis, de partijen die gevestigd zijn aan en rondom het nieuwe Stadsforum én de rest van de stad.

Programma Levendige Democratie

Democratie moet je doen en ervaren. Het is mensenwerk en verandert voortdurend. Het vraagt dan ook langjarige inzet van inwoners en bestuurders. Over hoe wij samenleven moeten we voortdurend in gesprek blijven. Voor het bestuur van Tilburg betekent het onderhouden van de democratie: in de stad zijn, in contact zijn en in gesprek gaan. Nabijheid vraagt ook om een plek in Tilburg waar democratie zichtbaar is: het Paleis-Raadhuis. De plek waar alle Tilburgers welkom zijn. Om kennis uit te wisselen, om te debatteren, om met elkaar na te denken over de toekomst van de stad en om simpelweg te ontmoeten.

Vervolg

Naar verwachting start de restauratie en verbouwing van het Paleis-Raadhuis in 2025 en duurt het ongeveer 1,5 tot 2 jaar. In 2027 is het Paleis weer toegankelijk voor alle Tilburgers.