TILBURG - Verlichting langs de wegen en voet- en fietspaden is belangrijk voor onze (verkeers)veiligheid. Toch kan kunstlicht ook storend zijn voor mensen en zelfs bedreigend voor dieren. Daarom gaat de gemeente op sommige plekken rekening houden met de natuur bij het vervangen of plaatsen van nieuwe verlichting.


Het college van B&W stelde op 14 mei het Afwegingskader ‘Mag het licht uit?’ vast. Wethouder Evelien Kostermans (Groen en Natuur): “Hiermee geven we aan waar minder of aangepaste verlichting komt vanwege de natuur. Het Afwegingskader helpt ook om de juiste soort verlichting te kiezen. Daarbij spelen naast de natuur, ook de gebruiksfunctie en beleving een rol.”

Feller in de avond, gedimd in de nacht

De gemeente vervangt de verlichting in de buitenruimte door energiezuinige ledverlichting. Kostermans: “Die nieuwe verlichting is in het begin van de avond feller en wordt in de nacht gedimd. Het is dan licht genoeg voor de (verkeers)veiligheid, terwijl mensen en dieren baat hebben bij minder kunstlicht.”

Oranjerood licht voor vleermuizen

Op sommige plekken leven veel lichtgevoelige diersoorten. Daarom schijnt op een aantal plekken in Tilburg, bijvoorbeeld bij het fietspad bij de Baroniebaan, oranjerood licht om de vleermuizen minder te storen.

Bewust omgaan met buitenverlichting

In Tilburg gaat de gemeente natuurlijkvriendelijk verlichten op plekken waar dat mogelijk is. Ook u kunt bewust omgaan met het licht rondom uw huis en in uw tuin. Misschien is het niet nodig om de hele nacht het licht aan te hebben. Lichten dimmen (met tijdschakelaars) en bewegingssensoren zijn handige opties. En let op: vermijd lampen die omhoog schijnen, dat stoort de dieren. Zo kiezen we bewust voor een nachtelijk Tilburg dat vriendelijk is voor mens en dier.