BRABANT - Brabant heeft de ambitie om een groot aantal natuurgebieden, waaronder de Loonse en Drunense Duinen, de Dommelvallei, Landgoed Pauwels en de Kampina, samen te voegen tot een nationaal park: Van Gogh Nationaal Park. 50 partners ondertekenen op 30 maart een overeenkomst om zich in te zetten deze ambitie waar te maken.


Het programma van 30 maart is voor iedereen te volgen via een livestream tussen 15:00 en 17:00 uur, aanmelden vooraf is niet nodig. De bijeenkomst wordt gepresenteerd door Cornald Maas. Te gast zijn onder meer Ina Adema, de Commissaris van de Koning Noord-Brabant en Yvo Kortmann, voorzitter van Van Gogh NP Park i.o.

De ondertekenaars spreken af zich in te zetten voor een fraaier landschap met prachtige natuur, waardevol erfgoed, groen dat doorloopt tot in het hart van de steden en dorpen en een vitaal boerenland met duurzaam toerisme, midden in een economisch krachtige regio. Het Van Gogh Nationaal Park is een idee van diverse Noord-Brabantse overheden, bedrijven, organisaties en particulieren. Het gaat om de natuur in het gebied tussen 's-Hertogenbosch, Waalwijk, Loon op Zand, Tilburg, Eindhoven en Helmond. De ambitie is om natuurgebieden van de Loonse en Drunense Duinen, de Dommelvallei, Landgoed Pauwels en Nationaal Landschap Het Groene Woud met Kampina, De Geelders en De Mortelen samen te voegen tot een groot nationaal park. Van deze gebieden heeft alleen de Loonse en Drunense Duinen de status 'nationaal park'. De initiatiefnemers hopen dat het Van Gogh Nationaal Park binnenkort ook die status krijgt. Dat wordt op 23 april 2021 bekend. Ook is er de ambitie om de natuur tussen Breda, Zundert en Etten-Leur erbij te betrekken. Zundert is de geboorteplaats van Vincent Van Gogh, 30 maart is zijn geboortedag.

Nieuwe manier van natuurbeheer
Wethouder Mario Jacobs: “Met het Van Gogh Nationaal Park gaan we voor een nieuwe manier van landschaps- en natuurbeheer. Hier everzwijnen, daar delicate flora en paddenpoelen en dan gauw een stevig hek eromheen anders loopt het weg – dat is geweest. We gaan op zoek naar de gemeenschappelijkheid in de diversiteit. Ik geloof niet dat we ergens in Nederland alle belangen van natuur, cultuur, economie en levenskwaliteit zó krachtig op elkaar afstemmen en in elkaar schuiven als hier. En het feit dat zo'n 50 partners deze ambities onderschrijven, is wat mij betreft veelzeggend.”

Vincent van Gogh liet zich inspireren door het Brabantse land. En precies daar waar hij die inspiratie vond, ligt het Van Gogh National Park in ontwikkeling (i.o.). Hier wordt ‘oud land’ met prachtige natuurgebieden, cultuurlandschap en het erfgoed van Vincent Van Gogh gekoesterd en zorgt innovatie met de spirit van Van Gogh voor een toekomstbestendig landschap dat oplossingen biedt voor hedendaagse, maatschappelijke vraagstukken.