TILBURG - In poelen in Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel komen zogenoemde invasieve exoten voor. Dit zijn dieren die van nature niet in Nederland voorkomen. Zij vormen een grote bedreiging voor dieren die wel normaal in Nederland voorkomen (inheemse dieren). De gemeente laat onderzoeken in hoeveel poelen de exoten zitten en hoeveel het er zijn.
In september/oktober gaat Natuurbalans - Limes Divergens BV voor de gemeente Tilburg onderzoeken hoeveel en welke exoten in ruim 200 poelen zitten in Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel. Voorbeelden van exoten zijn de zonnebaars, de brulkikker, de blauwband (een visje), de rode Amerikaanse rivierkreeft en de Californische rivierkreeft. Zij vormen een ernstige bedreiging voor Nederlandse dieren als de kamsalamander, boomkikker, knoflookpad en de poelkikker. Dat er in Tilburg zoveel inheemse soorten leven, is vrij uniek in Nederland. De gemeente is daarom al jaren bezig om deze soorten goed te beschermen.
Belangrijk voor dieren en planten
De poelen zijn niet alleen belangrijk voor de genoemde amfibiesoorten, maar ook voor andere dier- en plantsoorten, zoals de libellen, watervogels en verschillende water- en oeverplanten. Als de inventarisatie klaar is, komt er een plan van aanpak en wordt het duidelijk op welke locaties de grootste risico’s liggen. Dus kom je de komende tijd mensen tegen die met een schepnetje in de weer zijn, dan wordt er hard gewerkt om de invasieve exoten in beeld te krijgen. Het gaat met name om vissen, kreeften en waterplanten.
Inwoners die hun aquarium beu zijn, moeten de vissen, schilpadjes etc. niet zomaar buiten in de natuur uitzetten. Beter gaan ze op zoek naar iemand die hier wel blij van wordt. Hetzelfde geldt voor de plantjes. Deze vissen en planten lijken onschuldig, maar kunnen dus behoorlijke schade aanbrengen onder de inheemse dier- en plantsoorten.