TILBURG - De Cirulair Spelen Award is een prijs voor de mooiste speelplek, waarvan de grondstoffen hergebruikt zijn. Volgens de kinderjury is speelplek het Wandelbos het meest aansprekend, dankzij het kastelenthema en de klimelementen.


Wethouder Rik Grashoff nam namens de gemeente Tilburg de award in ontvangst, samen met marketing manager Ank Duteweert en adviseur Mark Kempen van Kompan.

Bij deze vierde editie van de Circulair Spelen-wedstrijd maakten maar liefst 14 speelplekken kans op de felbegeerde award. De twaalfkoppige jury bestond uit kinderen van 6 en 7 jaar, want wie kan een speelplek beter beoordelen dan de gebruiker zelf. Dit jaar bleek de jury vooral te zoeken naar uitdaging. Met name de speelplekken waar geklommen en geklauterd kon worden waren favoriet, elementen die bij veel genomineerden aanwezig waren. Het kastelenthema van de bosrijke winnende speelplek in Tilburg gaf de doorslag bij de kinderjury.

Ridderkasteel spreekt aan

Zo waren juryleden Mali en Angel erg te spreken over de speelplek. “Ik vind het kasteel erg leuk,” aldus Mali. Vanwege het thema lag ook voor jurylid Elias de keus erg voor de hand: “Ik hou gewoon heel veel van kastelen.” De extra details van het ridderschild en de vlag op de top van het kasteel oogstten bij jurylid Timo veel lof. Naast het kastelenthema vielen ook de verschillende uitdagende elementen erg in de smaak. Zo vond de jury de klimpiramide van touwen en de ‘donkere glijbaan’ een spannende toevoeging.

Waar de jury zich niet van bewust was, is dat de award ook vanwege de circulaire waarden van de speelplek zeer verdiend is. “Bij de productie is gebruik gemaakt van consumentenafval zoals plastic tassen en petflessen. Andere delen van de speeltoestellen zijn weer gemaakt van gebruikte visnetten,” licht Mark Kempen toe. “Zelfs de kleur van de blauwe delen van de toestellen komt door de visnetten.”

Extra bijzonder aan deze speelplek is de eerste Nederlandse toepassing van 100% gerecycled textiel in de bevestigingspalen. Deze manier van afvalverwerking in speeltoestellen is uniek. “Gemeente Tilburg heeft met deze speeltoestellen de absolute primeur,” vertelt Kempen. “Tilburg is daarbij van oudsher een textielstad. Door gebruikt textiel te verwerken in de speeltoestellen maakten we ook een knipoog naar de gemeente.”

Speelplekken hoog op de agenda

Wethouder Rik Grashoff is erg blij met de prijs. “Ik vind het een hele eer om deze prijs te mogen ontvangen. In ons beleid wordt veel aandacht besteed aan de speelplekken in onze gemeente. Door de hele stad zijn we bezig om de in totaal 70 speelplekken op te knappen of te vervangen. Deze plek is wel één van de iconen. Met het oog op de toekomst is circulariteit één van onze speerpunten, maar wel vanuit praktisch oogpunt; doe de dingen die kunnen.” Ank Duteweert vindt de award voor de gemeente Tilburg terecht: “Als er één gemeente is waar de kwaliteit van speelplekken hoog op de agenda staat, dan is het Tilburg wel. Onze toestellen zijn duurzaam en circulair, maar daarom zijn we ook niet de goedkoopste. Dat Tilburg bewust deze keus heeft gemaakt zegt een hoop.”

Het Wandelbos

De bekroonde speelplaats bevindt zich midden in het Wandelbos, een uniek stuk groen midden in de stad. Ouders komen hier graag op vrije momenten met hun kinderen om er te picknicken terwijl de eekhoorns voorbij schieten. Om de speelplek toegankelijk te maken voor iedereen, is er ruim aandacht besteed aan inclusiviteit, met speelwaardes op alle niveaus en (op korte termijn) een verhard pad voor de bereikbaarheid. Het belangrijkst is echter wat de gebruikers er zelf van vinden. “De reacties zijn sinds de opening van de plek overweldigend,” verzekert Kempen.