TILBURG - Tilburg is een stad waar iedereen zich thuis kan voelen. We zorgen voor betaalbare, beschikbare en passende huisvesting voor onze huidige en toekomstige inwoners.

Dat doen we door voldoende toekomstbestendige en betaalbare woningen toe te voegen in vitale wijken en buurten met de juiste zorg, ondersteuning en begeleiding voor inwoners die dat nodig hebben.

Maar huisvesting gaat over meer dan alleen wonen, het gaat bijvoorbeeld ook over de passende opvang van vluchtelingen. Daarom heeft het college onlangs meerdere kansrijke locaties aangewezen voor de opvang van vluchtelingen. Het gaat om locaties voor de opvang van asielzoekers, alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV-ers) en vluchtelingen uit Oekraïne. De locaties liggen verspreid over onze gemeente en zijn beschikbaar voor lange of korte termijn.

Verantwoordelijkheid nemen

In Tilburg nemen we onze verantwoordelijkheid in de vluchtelingenopgave en doen dat op de Tilburgse manier. We continueren ons humane en ruimhartige opvangbeleid en zorgen voor voldoende opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne, asielzoekers en minderjarige vluchtelingen. De gemeente Tilburg helpt vluchtelingen, mensen die door oorlog of vervolging hun land ontvlucht zijn. Dat doen we omdat we een gemeente zijn waarin we oog hebben voor elkaar. We zijn ervan overtuigd dat een goede begeleiding helpt bij het integreren en het samenleven in de Tilburgse stad, dorpen en wijken.

Opvang

De gemeente Tilburg vangt op dit moment al 934 Oekraïense ontheemden en 48 alleenstaande minderjarige vluchtelingen op. Daarnaast huisvesten we 30 statushouders tijdelijk in een doorstroomlocatie en vangt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) 215 statushouders op in onze gemeente. Ook zijn er verspreid over onze gemeente nog 50 opvangplekken voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen onder verantwoordelijkheid van Stichting Nidos (voogdij- en opvangorganisatie).

Extra opvangopgave

De gemeente Tilburg staat echter voor een extra opgave voor de opvang van vluchtelingen. In de regio Hart van Brabant slaan we al geruime tijd de handen ineen om samen invulling te geven aan de opvangopgave, als waren we één gemeente. We hebben daarom afspraken gemaakt over de verdeling van de opvangopgaven over de regio en hoe de gemeente Tilburg daarin bijdraagt. Op basis van deze afspraken, en daarmee de Spreidingswet, staat de gemeente Tilburg voor de opgave om: minimaal 350 opvangplekken voor asielzoekers te bieden en 50 extra structurele plekken voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Ook heeft de gemeente Tilburg de opgave om 217 extra plekken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen te realiseren. Daarnaast ligt er een eigen vervangingsopgave van 255 opvangplekken door het wegvallen van een aantal opvanglocaties. Samengevat heeft gemeente Tilburg op dit moment dus de opgave om in totaal 872 nieuwe en vervangende opvangplekken te realiseren.

Verkennend onderzoek en kansrijke locaties

Het afgelopen jaar heeft de gemeente een verkennend onderzoek uitgevoerd naar beschikbare en geschikte locaties (zowel percelen als gebouwen) om de opvangopgave te kunnen realiseren. Bij de boordeling van deze locaties hebben we gekeken naar ruimtelijke aspecten en de sociaalmaatschappelijke context. Dit onderzoek heeft geleid tot 7 locaties die het college kansrijk vindt en die geografisch verspreid over onze gemeente liggen. Daar waar mogelijk combineren we opvanglocaties met ruimte voor reguliere woningzoekenden (studenten en spoedzoekers uit de wijk, beide groepen zonder zorgvraag) al dan niet in een gemengd huisvestingsconcept (asielzoekers/statushouders/Oekraïense vluchtelingen). De door het college als kansrijke aangewezen locaties zijn:

Voor de korte termijn (korter dan 5 jaar):

  • Ringbaan-Noord 21* voor de opvang van 130 Oekraïense vluchtelingen

  • Gershwinstraat 16 voor de opvang van naar verwachting 175 asielzoekers en 50 plekken voor reguliere woningzoekenden (studenten en spoedzoekers uit de wijk, beide groepen zonder zorgvraag)

  • Spoorlaan 392-394 voor de opvang van 150 - 175 asielzoekers of Oekraïense vluchtelingen

  • Dionisius Koolenlaan 30 voor de opvang van 50 alleenstaande minderjarige vluchtelingen

  • Ringbaan-Oost 275 voor de opvang van 100 Oekraïense ontheemden.

Voor de lange termijn (langer dan 5 jaar) en uitgaande van een gemengd huisvestingsconcept (asielzoekers/statushouders/Oekraïense vluchtelingen) met toevoeging van reguliere woningzoekenden (studenten en spoedzoekers uit de wijk, beide groepen zonder zorgvraag):


  • Ringbaan West 227, geschikt voor circa 175 plekken

  • Spoorlaan 446-448, geschikt voor circa 100 plekken

* Over deze locatie nam het college al eerder een besluit. Het proces voor een omgevingsvergunning is al opgestart.

Vervolg

Op korte termijn vinden informatiebijeenkomsten plaats met omwonenden van de kansrijke locaties. Via het inrichten van een bewonersoverleg worden omwonenden vervolgens actief betrokken bij het vervolgproces van de totstandkoming van de diverse kansrijke opvanglocaties. Dit de start van de omgevingsdialoog die op iedere locatie afzonderlijk wordt doorlopen voor de zogeheten buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA). De gemeenteraad heeft in dit proces adviesrecht.

Verder zoeken

Met deze locaties hebben we nog onvoldoende opvangplaatsen om in de toekomst flexibel invulling te geven aan de vraag en om te zorgen voor vervanging van opvanglocaties die in de komende jaren sluiten. Daarom zoeken we nog verder naar andere locaties die we kunnen inzetten voor huisvesting van verschillende doelgroepen op langere termijn. Daarbij hebben we weer oog voor spreiding over de stad, dorpen en wijken. Het gaat om locaties die geschikt en beschikbaar voor een periode langer dan 5 jaar én die huisvesting bieden aan zowel onze huidige inwoners (zoals studenten, spoedzoekers zonder zorgvraag of zorgbehoefte) en nieuwkomers (zoals ontheemden, asielzoekers en ook statushouders). Dit doen we door middel van een gemengd huisvestingsconcept.

Meer informatie over de opvang van vluchtelingen en de kansrijke opvanglocaties staat op de pagina ‘Welkom in Tilburg' op deze site