TILBURG - Tijdens de landelijke woontop zijn afspraken gemaakt over het versnellen en uitbreiden van nieuwbouw in gebieden die onderdeel zijn van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). In de gemeente Tilburg gaat het om de bouw van 5.400 woningen in de gebieden Noord-West en Groenewoud.

De 5.400 woningen zijn onderdeel van 37 grote en kleinere woningbouwprojecten. Voor de bouw ontvangt de gemeente in de periode tot en met 2029 extra geld van het Rijk. De woontop was op 11 december. Het Rijk, 19 gemeenten en diverse bouwpartners maakten de afspraken.

De ambitie is om in Nederland zo’n 100.000 woningen per jaar te realiseren, waarvan 30.000 nieuwe sociale huurwoningen. In de gebieden binnen het NPLV komen tussen 2025 en 2029, bovenop al bestaande afspraken, nog eens 10.000 extra woningen. Daarnaast moeten in deze gebieden 40.000 woningen versneld gebouwd worden. Om dit mogelijk te maken moeten belemmerende regels en procedures worden geschrapt.

Het Rijk stelt in totaal 7,5 miljard euro beschikbaar dit mogelijk te maken: 5 miljard euro voor woningbouw en 2,5 miljard euro voor de bereikbaarheid van nieuwe woningen. Dit komt bovenop de 12,5 miljard die al eerder beschikbaar was gesteld door het Rijk.

De Woontop-afspraken zijn tot stand gekomen door samenwerking tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), IPO, Unie van Waterschappen, Aedes, NEPROM, IVBN, Bouwend Nederland, NVM, Vereniging Eigen Huis, WoningbouwersNL, Vastgoed Belang, Stichting Professioneel Platform Vastgoed, VNO-NCW/MKB-Nederland, Techniek Nederland en het Rijk en worden gesteund door De Woonbond.

NPLV-gebieden

De gemeenten met gebieden die vallen onder de NPLV-aanpak spannen zich in om, samen met woningcorporaties en marktpartijen, tot en met 2029 sneller en meer woningen te bouwen dan tot nu toe was afgesproken. Het Rijk zorgt voor expertise en middelen om hierbij te ondersteunen. Daarvoor is landelijk 600 miljoen euro beschikbaar. Het komende half jaar werken we, samen met het Rijk en de betrokken partners, de haalbaarheid van de plannen voor Tilburg verder uit.

Wethouder Yusuf Çelik (Wonen) is tevreden met de resultaten van de woontop: “Met deze afspraken en de middelen die hiervoor beschikbaar komen vanuit het Rijk kunnen we als gemeenten en betrokken partners in de gebieden Noord-West en Groenewoud nog meer en sneller meters maken om de woningnood aan te pakken. Belangrijk is dat we ook samen de ambitie uitspraken om daarvan twee derde betaalbaar te bouwen voor huishoudens met een laag of middeninkomen. Zo bouwen we voor en aan gemeenschappen!”.

Wethouder Bas van der Pol (stedelijke Ontwikkeling) vult aan: "Met deze eerste stap laat minister Keijzer zien dat zij bereid is maximaal te investeren in onze woningbouwopgave. Daarmee geven we een concrete impuls aan de uitvoering van projecten zoals rond de Westermarkt en in Stokhasselt, maar ook kleine projecten die op buurtniveau het verschil maken. Daarbij zetten we omgevingskwaliteit en de leefomgeving van onze inwoners voorop. Komende maanden gaan we intensief in gesprek met het Rijk over het halen van onze duurzaamheidsambities en de betaalbaarheid van deze opgave.”

Meer informatie over de woontop-afspraken staat in de bijlage ‘Wonen in leefbare en veilige buurten 2024-2030

Noord-West en Groenewoud

De gemeente Tilburg versterkt de stad met gebiedsontwikkelingen en een totaalaanpak in het NPLV-gebied Tilburg Noord-West en in de wijk Groenewoud. Hier wonen veel bewoners in een kwetsbare positie. Met deze aanpak van deze buurten en wijken willen we de leefbaarheid verbeteren en bijdragen aan het inlopen van het woningtekort.

De combinatie van ruimtelijke en sociale maatregelen is nodig voor het verbeteren van de gebieden. Ruimtelijk richten we ons op het verbeteren van de leefomgeving en de sociale veiligheid door gebiedsontwikkelingen en woningbouwprojecten. Ook zetten we in op het versterken van voorzieningen en het verbeteren en verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. De zogeheten ‘dubbel duurzaam-aanpak’: het koppelen van woningverbetering aan het helpen van bewoners op het gebied van bestaanszekerheid en eenzaamheid. Tegelijkertijd is er in de gebieden ook een aanpak om de sociale samenhang te verbeteren en leefbaarheids-en veiligheidsproblemen tegen te gaan. Zo bouwen we samen met onze partners in de gebieden voor en aan gemeenschappen.