Bij de politie van het team Leijdal zijn de afgelopen dagen meerdere meldingen en aangiftes binnengekomen van mensen die (bijna) het slachtoffer waren geworden van een babbeltruc. Politiemensen pakten de meldingen meteen serieus op om te voorkomen dat er meer onschuldige slachtoffers zouden vallen en stelden een uitgebreid onderzoek in. Daaruit kwam naar voren dat de man zich op zaterdag 26 juni in de wijk De Reit had weten binnen te praten bij een 77-jarige Tilburgse, die hij kort daarvoor op straat met een smoes had benaderd. Hij wist de tas van de vrouw te stelen.
Op donderdag 1 juli wist hij zich in de wijk Het Zand binnen te praten bij een 92-jarige vrouw bij wie hij aan de bel ging en daar geld buit te maken. De vrouw kon een goed signalement van de dader geven, wat de politie al op een bepaald spoor zette.
Brutale dief
Een 85-jarige Tilburgse uit de wijk Wandelbos bleek zelfs twee keer te zijn bestolen door de dief. Op vrijdag 2 juli had hij haar op straat, op de Lage Witsielaan, aangesproken en was met haar mee naar huis gegaan en had met een smoes geld buit weten te maken. Een dag later, op zaterdag 3 juli, kwam hij opnieuw bij het slachtoffer langs. Dit keer wist hij haar pinpas en pincode te bemachtigen. Voordat de politie gealarmeerd was, bleek de verdachte al meerdere keren te hebben gepind met de pas van het slachtoffer. Gelukkig waren hier beelden van, die de politie naar de al eerder in beeld gekomen verdachte leidden. De man, een 46-jarige inwoner van Tilburg, is zaterdagavond 3 juli na toestemming van de officier van justitie, buiten heterdaad aangehouden voor de diefstallen. Hij zit vast.
Schaamte
De politie zet het onderzoek naar zijn daden voort. Uit het buurtonderzoek bleek dat de man mogelijk al eerder in de wijk heeft geprobeerd zich bij oudere mensen naar binnen te praten. De politie komt graag in contact met mensen die een man aan de deur hebben gehad die met een smoes probeerde binnen te komen. Ook verzoekt de politie mensen die het slachtoffer van de man zijn geworden en nog geen contact hebben gehad met de politie zich te melden. Agenten weten dat mensen die het slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc zich vaak schamen dat ze in de truc zijn getrapt en zich om die reden niet melden. Ze willen echter benadrukken dat slachtoffers zich absoluut niet hoeven te schamen, mensen die zich schuldig maken aan diefstal door middel van een babbeltruc opereren doorgaans zo sluw en slinks dat het niet onlogisch is dat mensen in de trucs trappen. Toch wil de politie ook graag benadrukken dat het belangrijk blijft om alert te zijn. Laat geen onbekenden binnen, ook al stelt iemand een plausibele hulpvraag!
Wilt u hier graag eens over doorpraten, neem dan gerust contact op met uw wijkagent.