Het is dinsdag 14 november 2023 als de verdachte om 7.50 uur bij basisschool De Coppele in Oisterwijk binnenloopt. Hij gaat een klaslokaal in waar op dat moment twee docenten met elkaar in gesprek zijn. De verdachte maakt een verwarde indruk en hij spreekt dreigende taal, in zowel Arabisch als gebrekkig Engels. ‘Allahu Akbar’, ‘I have a bomd’, ‘I have a gun’ en ‘I will kill everbody’.
De geschrokken docenten sturen twee collega’s die naar het lokaal komen direct weg. Terwijl de verdachte dreigt, maakt hij (ongecontroleerde) vechtbewegingen. In het lokaal gaat hij dichtbij de leraren staan, daarna verlaat hij de school. Leerlingen en begeleiders krijgen niks mee van de dreiging.
Veligheidsregio ontwricht
Omdat ze rekening houden met een terroristische aanslag staan politie- en veiligheidsdiensten meteen op scherp. De veiligheidsregio raakt ontwricht: alle basisscholen in de omgeving houden de deuren gesloten en bepaalde openbare gebouwen gaan op slot. Er ontstaat een manhunt en na goed politiewerk wordt de verdachte om 12.20 uur gearresteerd.
Onderzoek door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) heeft uitgewezen dat de verdachte geen terroristische motieven had. Hij was niet geradicaliseerd en liep ook niet rond met extremistische gedachten. Uit rapportages van deskundigen blijkt dat de verdachte iemand is met beperkingen en verslavingsproblemen. In politiesystemen staat hij bekend vanwege overlastgevend gedrag.
Ernstige vrees
Volgens de officier van justitie kan iemand in verwarde toestand nog steeds dingen doen met een terroristische karakter. “Verdachte heeft ernstige vrees bij de docenten aangejaagd. Hoewel op dat moment nog geen kinderen aanwezig waren, omdat de lessen nog niet begonnen waren, waren er wel meerdere medewerkers aanwezig in het gebouw. Juist deze acties binnen een basisschool, waar kinderen en medewerkers zich bij uitstek veilig moeten kunnen voelen, rekent het OM verdachte zwaar aan.” Dat de verdachte onder invloed van alcohol en drugs zou hebben gehandeld, maakt voor het OM geen verschil. “De dreiging zwakt niet af als iemand onder invloed of verward is”, aldus de officier.
Het Openbaar Ministerie gaat mee in de conclusie van het NIFP dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij de basisschool binnenging en docenten bedreigde. Gelet op het herhalingsgevaar wil het OM dat de verdachte zo snel mogelijk kan beginnen met een klinische behandeling van zijn problemen. TBS met voorwaarden biedt volgens de officier van justitie het totale pakket wat de verdachte nodig heeft.
De rechtbank doet uitspraak op 19 juli.