GOIRLE - Een 43-jarige man uit Goirle ontving ruim zes jaar lang ten onrechte een uitkering terwijl hij handelde en werkte voor een onderneming die op naam stond van zijn partner. Ook had de man een hennepkwekerij in zijn woning die uiteindelijk ontdekt werd door de politie. De verdachte verzuimde daarnaast te melden dat hij gedetineerd had gezeten. Het OM eiste vandaag in de rechtbank in Den Bosch een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.

Een uitkeringsgerechtigde heeft een wettelijke meldplicht aan het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Een verandering kan gevolgen hebben voor de hoogte van de uitkering of resulteren in het stopzetten. De verdachte liet het opzettelijk – in de periode van 10 februari 2012 tot en met 4 december 2018 - na om tijdig de benodigde gegevens te verstrekken aan het UWV.

Een levendige handel in auto’s
De politie en het OM kwamen de man via informatie van het UWV op het spoor. De man bleek zich via de onderneming van zijn partner bezig te houden met carwrapping en met de verkoop van auto’s en auto-onderdelen. Uit onderzoek kwam naar voren dat de man in de periode dat hij een uitkering ontving, 29 kentekens op zijn naam had en 298 advertenties op marktplaats plaatste. Ook rolde de politie in maart 2016 een hennepkwekerij op in zijn woning en zat de man in 2013 een tijdje vast in België. De man had al deze informatie moeten delen met het UWV.

Strafeis
De officier van justitie: “Gelet op de aard, omvang en het terugkerende karakter van de activiteiten, was er geen sprake van incidentele handel en restauratie. Dit waren op geld waardeerbare werkzaamheden en geen hobbywerkzaamheden.” De verdachte heeft de maatschappij benadeeld met zijn handelen. Het sociale stelsel is gebaseerd op solidariteit, ook de verdachte heeft daarvan geprofiteerd door het ontvangen van een uitkering. Een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden met een proeftijd van 2 jaar vindt de officier van justitie op zijn plaats. De man moet, via het UWV, bijna 166.000 euro terugbetalen.

De rechter doet over twee weken uitspraak in deze zaak.