Op 14 december 2020 belde de verdachte 112, waarna hulpdiensten naar zijn huis reden. Daar troffen ze de vrouw van verdachte aan met meerdere blauwe plekken en verwondingen over haar hele lichaam. Reanimatie mocht niet meer baten. De rechtbank concludeert nu dat verdachte destijds geweld gebruikt heeft op de neus van zijn vrouw, haar mond, kaak en hoofd en/of hals, waardoor zij geen adem meer kon halen.
Uit het dossier is voor de rechtbank gebleken dat de verdachte en zijn vrouw een gespannen relatie hadden en dat hij al eerder verschillende momenten geweld heeft gebruikt tegen zijn vrouw.
Overlijden huisgenoot
Na het overlijden van de vrouw nam de verdachte een mannelijke huisgenoot in huis. In oktober 2021 troffen de hulpdiensten deze huisgenoot dood aan, nadat de verdachte 112 had gebeld. Het slachtoffer lag naakt op een matras met verwondingen aan zijn hoofd.
Uit het pathologisch onderzoek zijn meerdere mogelijke doodsoorzaken gebleken. De huisgenoot leed aan diabetes type 1 en voelde zich de dag voor zijn overlijden ziek.
De man bleek een te hoog glucosegehalte te hebben (diabetische ketoacidose) en raakte daardoor in een hulpbehoevende toestand. In plaats van hem te helpen filmde de verdachte hoe zijn toestand verslechterde.
De rechtbank stelt vast dat de huisgenoot is overleden aan de gevolgen van een diabetische ketoacidose of door samendrukkend, afdrukkend en/of smorend geweld dat op hem is toegepast of door een combinatie hiervan. Omdat verdachte heeft nagelaten medische hulp in te schakelen en daardoor zijn huisgenoot medische hulp heeft onthouden en hij daarnaast geweld op de neus, mond, hals en/of borstkas van zijn huisgenoot heeft uitgeoefend, is de rechtbank van oordeel dat verdachte degene is die strafrechtelijk verantwoordelijk is voor het overlijden van de huisgenoot.
Doodslag
De rechtbank oordeelt dat er in beide gevallen sprake is van doodslag. Bij zowel het geweld op zijn vrouw als op zijn huisgenoot had de verdachte moeten weten dat dit tot de dood kon leiden. In het geval van de huisgenoot heeft de verdachte hem ook nog eens van de noodzakelijke medische hulp onthouden.
Maximale celstraf
De maximale straf voor doodslag is vijftien jaar. Omdat er sprake is van een meerdaadse samenloop*, kan daar 1/3e van de maximale straf aan worden toegevoegd. Dat vindt de rechtbank in dit geval passend en veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf van twintig jaar. Daarnaast moet de verdachte schadevergoeding betalen aan de nabestaanden.
* Meerdaadse samenloop is aan de orde wanneer een persoon meerdere op zichzelf staande strafbare feiten heeft gepleegd en daarvoor terechtstaat.