OOSTERHOUT/BREDA - De rechtbank Oost-Brabant heeft 6 verdachten veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een criminele drugsorganisatie die zich bezighield met de uitvoer van harddrugs via bordspellen en puzzels. De rechtbank legt celstraffen op tot 8 jaar.

De zaak kwam aan het rollen door een 38-jarige man uit Bergen op Zoom. Van november tot en met december 2022 verstuurde hij in totaal 13 pakketjes via verschillende Belgische pakketpunten. Een aantal van de postzendingen werden onderschept. Daarin zaten bordspellen of puzzels met drugs erin verstopt. Door camerabeelden bij de pakketpunten wist de politie de 38-jarige verdachte en zijn auto te traceren. Bij controle van de auto werden tien enveloppen met drugs gevonden die stonden geadresseerd voor adressen in zowel Nederland als het buitenland.

Via inbeslaggenomen telefoons werd duidelijk dat hij met meerdere verdachten contact had over o.a. het ophalen van de postpakketten en de stashlocaties met drugs en dat hij deel uitmaakte van een crimineel samenwerkingsverband. Bijna alle verdachten zijn in juli 2023 aangehouden. Alleen een 25-jarige man uit Etten-Leur, de leider van de criminele organisatie, is sindsdien onvindbaar.

Volgens de rechtbank maakten de verdachten onderdeel uit van een professionele criminele drugsorganisatie die gericht was op het verzenden van postpakketten met drugs en waarbij het beramen en plegen van strafbare feiten 'business as usual' was.

Leider van de organisatie

De 25-jarige verdachte gaf leiding aan de criminele organisatie. Hij was de beheerder van een webpagina op het darkweb waarmee hij verschillende soorten harddrugs te koop aanbood. Hij gaf instructies aan de medeverdachten en legde sancties op als het afgeven van pakketten bij pakketpunten niet goed ging. De rechtbank houdt er rekening mee dat hij steeds buiten beeld van politie en justitie wist te blijven, omdat hij de uitvoerende werkzaamheden met de grootste risico’s overliet aan anderen. De rechtbank veroordeelt de verdachte tot 8 jaar gevangenisstraf.


Een 36-jarige man uit Breda had een coördinerende rol binnen de criminele organisatie. Hij liet andere verdachten die lager op de ladder van de organisatie stonden, de uitvoerende werkzaamheden doen. Zij liepen daarmee ook de meeste risico’s. De rechtbank legt hem een celstraf van 5 jaar op.

Afleveren van postpakketten

Een 25-jarige man uit Oosterhout fungeerde vooral op uitvoerend en ondergeschikt niveau. Hij hield zich bezig met het afleveren van pakketjes en was daarnaast, samen met de 36-jarige verdachte, bezig om een nieuwe stashlocatie te regelen. De rechtbank houdt er rekening mee dat hij korter dan andere verdachten onderdeel was van de criminele organisatie. Hij krijgt een gevangenisstraf van 42 maanden.

Binnen de organisatie was de 38-jarige verdachte uit Bergen op Zoom een onmisbare schakel. Hij moest de pakketten met drugs inleveren bij pakketpunten in Nederland en België. Hij verrichte ook allerlei hand- en spandiensten. Zo regelde hij een nieuwe stashlocatie bij een medeverdachte. De rechtbank legt aan hem een celstraf van 30 maanden op.

Stash- en inpaklocatie

Een 49-jarige vrouw uit Teteringen liet haar woning gebruiken als stash- en inpaklocatie voor de drugs en had vooral een uitvoerende en ondergeschikte rol. In haar woning werd zo’n 50 kilo harddrugs gevonden. Daarnaast pakte ze ongeveer 2,5 maand lang ook zelf pakketten in. Anders dan de andere verdachten heeft zij verklaringen afgelegd, gaf ze openheid van zaken en neemt ze haar verantwoordelijkheid.

De verdachte kampte met een drugsverslaving en de rechtbank wil haar een kans geven om andere keuzes in het leven te maken en weg te blijven van drugs en het criminele milieu. Al met al legt de rechtbank aan haar een gevangenisstraf op van 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

Tot slot had een 24-jarige man uit Etten-Leur een relatief beperkte rol in het geheel. Hij verrichtte allerlei hand- en spandiensten en pakte pakketjes in. Dat deed hij in opdracht van zijn zwager, de leider van de organisatie. De rechtbank houdt rekening met de nog jonge leeftijd van de verdachte en dat hij zelf zijn leven weer op de rit wil krijgen. De rechtbank wil hem een kans geven om andere keuzes te maken. Daarom krijgt hij een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf in combinatie met de maximale taakstraf: 15 maanden voorwaardelijk en een taakstraf voor de duur van 240 uur.